Nämä arvot ovat keskeisimpiä median toimintaa säänteleviä tekijöitä:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1. Pääoman tuotto

2. Poliittisten tavoitteiden edistäminen

3. Alueellisen tai muun ryhmän edut

4. Tiedonvälitys

Tiedonvälitys median ylläpitäjien tavoitteena on aika alhaisella sijalla; toki poikkeuksiakin on ollut.

Osa suomalaisesta mediasta pyrkii tukemaan hyvinvointivaltion tavoitteita, mutta suurin osa ei niistä piittaa. Tämä liittyy suoraan arvoihin ja siihen, mikä merkitys hyvinvointivaltion aatteella tiedotusvälineen tekijöille on.  

Valtaosa Yhdysvaltain mediasta palvelee arvoja, joita hallitseva presidentti ja kongressi pyrkivät toteuttamaan. Nykyinen hallinto kokee elintärkeäksi sen, että Yhdysvallat hallitsee mahdollisimman suurta osaa maailman energiavaroista. Niitä pidetään kaiken muun vallan perustana. Irakin sodan aloittamisessa ainoa selkeä tavoite oli laajentaa Yhdysvaltojen energianhallintaa. Tosin sodalle esitettiin muita perusteita, joiden arveltiin enemmän vastaavan kansan oikeudentajua.

On hämmästyttävää, miten suuri osa koko läntisen maailman mediasta on tämänkin sodan vuosina uskollisesti palvellut Yhdysvaltain tavoitteita.

Puhdasta uutisvälitystä ei tietenkään ole. Esimerkiksi sodan hallitsemassa Irakissa toimivat läntiset tiedotusvälineet ovat täydellisesti Yhdysvaltain sodanjohdon ohjauksessa. Tämän tietävät myös monet tiedonvälityksen vastaanottajista esim. Euroopassa.

Media hallitsee meitä enemmän kuin tajuammekaan, mutta mediaa hallitsevat voimat ovat usein niin piilossa, että niitä ei havaitse ainakaan tavallinen tiedonvälityksen vastaanottaja.